Újabb rangos nemzetközi esemény Balatonfüreden

Magyarország, illetve az MVM Sportegyesület és a Magyar Kalóz Osztályszövetség kapta meg a Kalóz Junior EB rendezési jogát, a rangos eseménynek 2016. augusztus 7-12 között Balatonfüred ad otthont.

A Magyar Kalóz Osztályszövetség tevékenységének komoly elismeréseként értékelhető, hogy a Nemzetközi Kalóz Osztályszövetség (IPA – International Pirat Association) Magyarországot kérte fel a 2016-os Kalóz Junior EB megrendezésére. Az esemény magas színvonalát garantálja, hogy a rendezésre a Kalóz Osztályszövetséget a verseny lebonyolításával támogatja az MVM Sportegyesület, amelynek vezetése és rendező csapata az elmúlt években számtalan hazai és nemzetközi vitorlás verseny precíz, hibátlan és magas szakmai színvonalon történő lebonyolításával büszkélkedhet.

A junior EB kétévente (páros években) kerül megrendezésre 1996 óta és a szintén kétévente (páratlan években) megrendezett felnőtt EB mellett az osztály második legrangosabb nemzetközi eseménye. A rendezvényen általában az IPA tagállamainak mindegyike képviselteti magát, Chilé-től egészen Törökországig, sőt néha felbukkan egy-egy „egzotikus” országból érkező páros is, ahol a kalóz osztálynak szinte semmi hagyománya nincsen, mint például Lengyelországban. Rendszerint 40-45 egység indul, és a mezőnyben többnyire német dominancia érvényesül, amit jól mutat az is, hogy eddig csak német nemzetiségű bajnokokat avattak.

Az éppen húsz éve rendezett első junior EB-n öt egység indult és itt szerepeltek versenyzőink a legjobban, közülük a legeredményesebb a Barcza György-Adorján Gergely páros volt, 5. helyezésével, de Hajdú Balázs és Hegymegi Csaba még futamot is tudtak nyerni és ezzel a 8. helyen végeztek.

2016-ban Magyarország, mint rendező tagállam komolyabb kontingenst is felvonultathat a rendezvényen. Az osztályban a 1991-ben vagy ezt követően született versenyzők tekintendőek juniornak.

Bár a kalóz osztály ismét reneszánszát éli, de a mezőnyben állandó junior versenyző, illetve páros nem található, a Magyar Kalóz Osztályszövetség ezúton is kéri a hazai egyesületek segítségét a verseny színvonalának megfelelő egységek kiállításához és lehetőség szerint jó eredmények eléréséhez. Az Osztályszövetség – a kalóz versenyzőkön keresztül – szükség esetén minden segítséget megad ahhoz, hogy a magyar színekben induló versenyzők a megfelelő színvonalú hajókkal és felszereléssel állhassanak rajthoz.

További információ:

Szentpéteri Zsolt elnök Magyar Kalóz Osztályszövetség (szentpeteri_zs@sbgk.hu, 06-20-402-1211)

Fluck Benedek PRO (benedek.fluck@gmail.com, 06-20-446-6155)